Welke vorm van isolatie wordt gebruikt in daksystemen?

Als het meest gebruikte isolatietype voor dakbedekkingstoepassingen is Polyiso een schuim met gesloten cellen dat wordt gecreëerd door chemicaliën en synthetische materialen te verwarmen tot een composietmateriaal dat afkoelt tot stijve schuimpanelen. Een van de meest voorkomende en effectieve manieren om uw dak te isoleren is met polyurethaan spuitschuim.

Welke vorm van isolatie wordt gebruikt in daksystemen?

Als het meest gebruikte isolatietype voor dakbedekkingstoepassingen is Polyiso een schuim met gesloten cellen dat wordt gecreëerd door chemicaliën en synthetische materialen te verwarmen tot een composietmateriaal dat afkoelt tot stijve schuimpanelen. Een van de meest voorkomende en effectieve manieren om uw dak te isoleren is met polyurethaan spuitschuim. Van deze gespoten kunststof is bekend dat het zeer effectief is voor het afdichten van scheuren en bestand is tegen wind en hitte. Het schuim wordt aangebracht op de onderkant van uw dakterras en rechtstreeks op de leien en tegels.

De spuitschuimisolatie hecht vervolgens de leien en tegels aan elkaar om te voorkomen dat ongewenst vocht, wind, hitte en koele lucht naar binnen sijpelt. Gipsplaat is een niet-structureel, onbrandbaar, waterbestendig, behandeld gipskernpaneel. De plaat is verkrijgbaar met een gepatenteerde, niet-asfaltische coating aan één zijde om de hechting van het dakmembraan te verbeteren. Gipsplaat wordt doorgaans gebruikt als afdekplaat over schuimplastic isolaties, als thermische barrière over een stalen dek, of als dampvertragend substraat.

Steeds vaker gebruikt om wanden in woonruimtes te isoleren dan zolders, wordt stijve plaatisolatie gemaakt van polyisocyanuraat of polyiso, geëxtrudeerd polystyreen (XPS) of geëxpandeerd polystyreen (EPS). Hoewel thermische isolatie en afdekplaten vaak niet zichtbaar zijn in het daksysteem, kan bewustzijn van de verschillende soorten en hun gebruik helpen om zwakke punten en mogelijk falen te identificeren. Er worden verschillende soorten dakisolatiematerialen gebruikt volgens de projectvereisten, elk van hen wordt hieronder uitgelegd. Betonblokwanden worden meestal geïsoleerd of gebouwd met isolerende betonblokken tijdens nieuwbouw of grote renovaties.

Voordat u beslist of u de installatie zelf wilt uitvoeren of een isolatieaannemer wilt inhuren, moet u de staat van uw dak zorgvuldig onderzoeken. De volgende tabel geeft een overzicht van de soorten isolatie die worden gebruikt in dakbedekkingen met lage hellingen (of die worden aangetroffen in bestaande daken). Isolatie van stijve vezels of vezelplaten bestaat uit glasvezel of minerale wol en wordt voornamelijk gebruikt voor het isoleren van luchtkanalen in woningen. Isolatietypen Er zijn verschillende stijve isolatietypen voor u beschikbaar, waaronder houtvezel, perliet, polyisocyanuraat, geëxpandeerd of geëxtrudeerd polystyreen, cellulair glas en gipsplaat.

Om huiseigenaren te helpen begrijpen welk type isolatie het beste past bij hun geografische regio, heeft Energy Star een kaart die laat zien wat huiseigenaren van R-waarde moeten gebruiken voor isolatie. De dekkingsgrafieken van de fabrikant specificeren de isolatiezakken die nodig zijn per vierkante voet dekkingsgebied; het maximale dekkingsgebied voor één zak isolatie; het minimumgewicht per vierkante voet van de geïnstalleerde isolatie; en de initiële en vaste dikte van de geïnstalleerde isolatie die nodig is om een bepaalde R-waarde. Een groot deel van deze warmte gaat via geleiding door de dakbedekkingsmaterialen naar de zolderzijde van het dak. Taps toelopende isolatie wordt voornamelijk gebruikt om aan hellingseisen te voldoen of om positieve drainage in een bestaand daksysteem te creëren.

Ga naar isolatiematerialen voor meer informatie over de producten die vaak worden gebruikt om betonblokken te isoleren. Verkrijgbaar in glasvezel of cellulose, dit type isolatie wordt vaak op moeilijk bereikbare plaatsen zoals een dak of onafgewerkte zolder geblazen via een lange flexibele buis. Dekenisolatie of matisolatie - wordt geleverd in rollen of spanten met folie, en worden op hun plaats gehouden met houten latten tussen de spanten of balken.