Moet je het dak van je huis isoleren?

Een goede zolderisolatie kan uw dak ook in betere staat houden door ijsdammen en condensatie te helpen voorkomen. Uw bouwvoorschriften vereisen mogelijk dat u een bepaalde isolatiekwaliteit heeft.

Moet je het dak van je huis isoleren?

Een goede zolderisolatie kan uw dak ook in betere staat houden door ijsdammen en condensatie te helpen voorkomen. Uw bouwvoorschriften vereisen mogelijk dat u een bepaalde isolatiekwaliteit heeft. Het aanbrengen van nog betere isolatie is echter in uw voordeel en in het voordeel van uw dak. Het isoleren van het dak is een prioriteit als de plafonds van uw huis toevallig deel uitmaken van het dakterras, zoals het geval is met kathedraalplafonds.

U kunt ook uw dak isoleren om de temperatuur te regelen op een zolder die deel uitmaakt van uw leefruimte. Ondanks het algemene advies om isolatie onder uw dak te installeren, kan dit veel meer kwaad dan goed doen voor uw huis. Elke goede dakdekker zal dakisolatie waar mogelijk afraden, in plaats daarvan ten gunste van zoldervloerisolatie en zolderventilatie. Voor optimale energie-efficiëntie moet uw huis goed geïsoleerd zijn van het dak tot aan de fundering.

Het installeren van isolatie op het dakterras, zoals in sommige gevallen nodig is, is een veel moeilijker proces waarvoor waarschijnlijk een aannemer nodig is, volgens de North Dakota State University Extension. Optimale isolatiematerialen en plaatsing van de fundering verschillen per klimaat, dus raadpleeg een plaatselijke isolatieprofessional als u een nieuw huis plant. Alle tijd en werk die uw HVAC-systeem steekt in het verwarmen van uw huis, wordt verspild als u dakisolatie heeft omdat de warmte verloren gaat op zolder. Zolders of daken zonder werkruimte worden later in dit hoofdstuk behandeld, in deel 5,4, Krappe zolders, kathedraalplafonds en platte daken.

Plaatfunderingen met binnenisolatie bieden meer weerstand tegen termieten, maar sommige bouwers in het zuidoosten van de Verenigde Staten hebben zelfs termietenplagen gemeld door schuimisolatie op ingesloten platen. Een gewelfd plafond vereist niet noodzakelijk dakisolatie omdat er een luchtspouw is die het interieur van de woning (of geconditioneerde ruimte) van de daklijn scheidt. We raden ten zeerste aan om een erkende aannemer te raadplegen voordat u dakisolatie op uw zolder installeert. Zelfs in een huis met een ongeconditioneerde kelder is de kelder meer verbonden met andere woonruimtes dan met de buitenkant, waardoor keldermuurisolatie de voorkeur heeft boven plafondisolatie.

Het kan tot op zekere hoogte geïsoleerd zijn op het dak, maar het is veel waarschijnlijker dat uw huis geïsoleerd is aan het plafond en niet aan het dak, dan andersom. Typische plafondisolatie omvat het verspreiden van losse vulling of batt (de term die gewoonlijk wordt gebruikt voor dekenisolatie op de zolder of het luchtruim van een huis. Tussen de isolatie en het dakdek moet een ontluchtingsschot worden geïnstalleerd om het ventilatiekanaal te behouden.