Is het isoleren van een dak de moeite waard?

Natuurlijk kun je de thermostaat naar beneden draaien en wennen aan het dragen van dikke truien binnenshuis om kosten te besparen. Maar als je een onafgewerkte zolder hebt, is het geven van de juiste isolatie een van de eenvoudigste manieren om dit seizoen een deksel op je verwarmingsrekening te houden.

Is het isoleren van een dak de moeite waard?

Natuurlijk kun je de thermostaat naar beneden draaien en wennen aan het dragen van dikke truien binnenshuis om kosten te besparen. Maar als je een onafgewerkte zolder hebt, is het geven van de juiste isolatie een van de eenvoudigste manieren om dit seizoen een deksel op je verwarmingsrekening te houden. Het is een doe-het-zelfproject dat je in een weekend kunt aanpakken, en de besparingen die je elk jaar krijgt, tellen op, zegt Tom Silva algemeen aannemer van TOH. Het ministerie van Energie schat dat een goed geïsoleerde zolder 10 tot 50 procent van uw verwarmingsrekening kan scheren.

En het werkt de tegenovergestelde kant op voor warme klimaten; in de zomer helpt het de binnentemperaturen van uw huis te stabiliseren om de koelbehoeften onder controle te houden. Een geïsoleerd dak zal leiden tot energiebesparing omdat de airconditioning effectiever zal zijn. Kanaallekken komen ook vaak voor op zolders die niet zijn afgedicht. IJsdammen en vorst onder het dakterras kunnen leiden tot vochtschade aan daken, vooral voor Cape Cod-huizen van 1-½ verdiepingen.

U kunt glasvezel batt-isolatie relatief goedkoop vinden in grote hoeveelheden, zoals het geval is met deze Owens Corning R-38 Fiberglass Batt Insulation Roll ontworpen om tot 341,36 vierkante meter zolderruimte te passen. Houd er rekening mee dat dit de rol is en niet de losse vulling. Volgens het Amerikaanse ministerie van Energie tonen studies aan dat stralingsbarrières de vulkosten met 5-10% verlagen bij gebruik in warme, zonnige klimaten. Plaatsen hebben doorgaans hun eigen codes voor energie-efficiëntie.

De Florida Energy Efficiency Code vereist bijvoorbeeld dat isolatie een classificatie heeft van ten minste R-19 om het warme en vochtige klimaat aan te kunnen. Moet je je zolderdak isoleren? Isolatie is een verstandige keuze om de energie-efficiëntie van uw huis te verhogen. Kwaliteitsisolatie maakt het kosteneffectiever om uw huis te verwarmen en te koelen, de schattingen van het ministerie van Energie variëren van een besparing van 10% tot 50%, afhankelijk van verschillende factoren. Zolderisolatie gaat echter niet alleen over verwarming.

Een goede zolderisolatie kan uw dak ook in betere staat houden door ijsdammen en condensatie te helpen voorkomen. Dit zal echter, omdat het de buitenkant is, waarschijnlijk meer materiaal nodig hebben om het hele dak te bedekken (vooral als het dak schuin en uitgesneden is), waarvoor waarschijnlijk professionele installateurs moeten worden ingehuurd. Een gewelfd plafond vereist niet noodzakelijk dakisolatie omdat er een luchtspouw is die het interieur van de woning (of geconditioneerde ruimte) van de daklijn scheidt. Hardschuimplaat daarentegen wordt net boven het dakterras gebruikt als optie voor buitenisolatie.

Voor optimale energie-efficiëntie moet uw huis goed geïsoleerd zijn van het dak tot aan de fundering. Uw woning is waarschijnlijk geïsoleerd aan het plafond omdat dit gemakkelijker te doen is, aldus deze isolatieaannemer. Wanneer u met uw aannemer overlegt om isolatie in uw huis te installeren, zorg er dan voor dat u weet welk type isolatie het beste past bij de klimaatzone waarin u woont. Het kan tot op zekere hoogte geïsoleerd zijn op het dak, maar het is veel waarschijnlijker dat uw huis geïsoleerd is aan het plafond en niet aan het dak, dan andersom.

Een goede isolatie in en rond uw zolderruimte op het dak kan uw huis gezonder en duurzamer maken. In tegenstelling tot plafondisolatie moet u bij het isoleren van een dak mogelijk actief de ventilatie verhogen om het risico op vocht te minimaliseren voordat u met het proces begint. Er zijn een aantal scenario's waarin het wordt aanbevolen om isolatie te installeren in de hellingdakconstructie van een huis in plaats van op de zolderverdieping, zoals zo vaak wordt gedaan. Hoewel, als de vloer van de zolder geïsoleerd is, een nieuwe ontluchtingsopening gemakkelijk in het dakterras kan worden gesneden zonder de isolatie te verwijderen of te verstoren.

Bovendien dienen dak- en zolderisolatie als een manier om de geluidsisolatie op de bovenste omhulling van uw huis te verbeteren. Een afgesloten zolder of isolatie op het dak van een gebouw biedt duidelijke voordelen op het gebied van energie-efficiëntie, volgens het Florida Solar Energy Center.