Is het beter om muren of dak te isoleren?

Muurisolatie helpt vooral bij het comfort. Lucht kan door je muren ontsnappen, vooral als je je zolder niet isoleert.

Is het beter om muren of dak te isoleren?

Muurisolatie helpt vooral bij het comfort. Lucht kan door je muren ontsnappen, vooral als je je zolder niet isoleert. Om tocht te voorkomen, raden we dus aan om binnen- en buitenmuren te isoleren om een effectieve barrière te creëren tussen de binnen- en buitenkant van uw leefruimte. Het isoleren van het dak is een prioriteit als de plafonds van uw huis toevallig deel uitmaken van het dakterras, zoals het geval is met kathedraalplafonds.

U kunt ook uw dak isoleren om de temperatuur te regelen op een zolder die deel uitmaakt van uw leefruimte. De gemiddelde woning moet hoog, midden en laag geïsoleerd zijn. Dit betekent dat u zolderisolatie, muurisolatie en kelder- of kruipruimte-isolatie nodig heeft om het grootste niveau van comfort en energie te produceren. Ze zijn het gemakkelijkst te isoleren omdat de isolatie tussen de framedelen (of voegen) van de vloer wordt geïnstalleerd, volgens de University of Tennessee Extension.

Overweeg naast luchtafdichting ook ingeblazen isolatie met dichte verpakking en ook de toevoeging van stijve plaatisolatie en gipsplaat om thermische overbrugging te verminderen. Als de isolatie nat is, bedek deze dan niet totdat de bron van vocht is verwijderd en de isolatie droog is. Een afgesloten zolder of isolatie op het dak van een gebouw biedt duidelijke voordelen op het gebied van energie-efficiëntie, volgens het Florida Solar Energy Center. De bestaande ruimte tussen het plafond en het dak kan door een aannemer dicht worden opgevuld met cellulose- of glasvezelisolatie.

Als uw zolder voldoende isolatie en goede luchtafdichting heeft, en uw huis nog steeds tochtig en koud aanvoelt in de winter of te warm in de zomer, is de kans groot dat u isolatie aan de buitenmuren moet toevoegen. Optimale isolatiematerialen en plaatsing van de fundering verschillen per klimaat, dus raadpleeg een plaatselijke isolatieprofessional als u een nieuw huis plant. Waar het dak voorbij de buitenmuren reikt, kan het mogelijk zijn om dakventilatieopeningen te gebruiken in combinatie met dakopeningen of opgebouwde nokventilatieopeningen. Zelfs in een huis met een ongeconditioneerde kelder is de kelder meer verbonden met andere woonruimtes dan met de buitenkant, waardoor keldermuurisolatie de voorkeur heeft boven plafondisolatie.

Een gewelfd plafond vereist niet noodzakelijk dakisolatie omdat er een luchtspouw is die het interieur van de woning (of geconditioneerde ruimte) van de daklijn scheidt. Kathedraalplafonds moeten ruimte bieden tussen het dakterras en het plafond van het huis voor voldoende isolatie en ventilatie. U kunt glasvezel batt-isolatie relatief goedkoop vinden in grote hoeveelheden, zoals het geval is met deze Owens Corning R-38 Fiberglass Batt Insulation Roll ontworpen om tot 341,36 vierkante meter zolderruimte te passen. Het goed isoleren van een huis is een cruciale stap om te voorkomen dat het dak schade oploopt en energiekosten bespaart.